2011-08-12 13:22:59• hírek • Kocsis Zoltán

Érdektelenségbe fulladt az adóhivatal tájékoztatója

Egy online aláírás összesen 50 euróba kerül, az éves bérleti díja pedig 30 eurót kóstál.

Egy héttel az első tájékoztató  után egyetlen munkaadó sem jelent meg péntek délelőtt a Szatmár Megyei Adó és Pénzügyi Hivatal székhelyén, ahol a szakemberek az elektronikus ügyintézés rejtelmeibe szerették volna beavatni őket. Ráadásul a múlt héten is alig voltak egy maréknyian, miközben a határidő egyre jobban közeleg.

Arról van szó, hogy 2011 július 25.-től immár csak elektronikus formátumban lehet leadni az ún. 112-es bevallást, amely magába foglalja a jövedelemadót valamint a társadalombiztosítási járulékokat. Ennek megvalósításához azonban minden egyes érdekelnek szüksége van egy elektronikus aláírásra, amelyet augusztus 25.-ig lehet beszerezni. Erről és ennek a megszerzési módjáról tájékoztatottak az adóhivatal munkatársai. Pontosabban csak tájékoztattak volna, mert az első alkalommal csak kevés, másodjára pedig egyetlenegy érdeklődő sem volt.

Pedig Szatmár megyében a 7688 munkaadóból eddig csak 5878-an szerezték be ezt az aláírást. Aki esetleg eddig nem tudott elmenni ezekre a tájékoztatókra, azok augusztus 16.-án vagy augusztus 23.-án még megtehetik, ugyanúgy délelőtt 10 órai kezdettel..

Az adminisztrációs ügyintézést és az adatkezelést megkönnyíteni célzó e-Románia stratégia keretein belül megvalósuló változás első mozzanataként az érintetteknek le kell tölteniük egy programot - amelyet összesen három különböző szolgáltató is a rendelkezésére bocsát. Ennek az elektronikus kitöltése után a pénzügyminisztérium visszajelzése után az Adó és Pénzügyi Hivatalnál kell elintézni az utolsó mozzanatot - az un. 150-es dokumentáció megszerzését.

Amint ezt Angela Zamfir és Diutu Dumitras elmondták, több bank is foglalkozik ezzel a problémával, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy ők is konkrét segítséget tudnak nyújtani ügyfeleiknek az elektronikus aláírás beszerzésében. Emellett valamennyi információ megtalálható az Adó- és Pénzügyi Hivatal honlapján - www.anaf.ro. Szintén fontos információ, hogy egy közjegyzői felhatalmazással egy  jogi személyiség akár több munkaadót is képviselhet elektronikus aláírásával.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: